1. Ressurssenter
 2. Råd om rekruttering og bemanning
 3. Rekrutteringskostnader
 4. Hvordan bør jeg gå fram ved lønnsforhandlinger?

Hvordan bør jeg gå fram ved lønnsforhandlinger?

Hvordan bør jeg gå fram ved lønnsforhandlinger?

Lønn topper vanligvis listen over motivasjonsfaktorer for arbeidere, og det er viktig at du kan tilby en attraktiv pakke samtidig som du holder deg innefor din bedrifts retningslinjer.

Verdsette jobben
På samme måte som i mange andre områder innenfor forretningslivet, er ansettelser en avtale inngått på bakgrunn av tilbud og etterspørsel. Arbeiderne med ferdigheter og erfaring påvirker tilgangen i arbeidsmarkedet, og bedriftene som ansetter i bestemte stillinger påvirker etterspørselen.

Etter hvert som du går gjennom prosessen med å ansette en ny ansatt, vil du også nå en budsjettmessig beslutning om hvor mye du kan tilby de som en lønnspakke. Når du setter inn stillingsannonsen din, må du passe på at du tiltrekker deg det riktige nivået av kandidater, og også at du holder nivået likt med hva dine nåværende medarbeidere tjener.

Hvor stort behov du har for en medarbeider, og hvor sjeldne deres ferdigheter er, er fundamentet for beregningen av hvor mye en jobb er verdt. Ulike lønnskalkulatorer kan gi deg en ide om hvor mye ulike roller er verdt.

Etter at de har sett lønnen i stillingsannonsen vet kandidatene med en gang hva de kan sikte etter. De fleste mennesker verdsetter sine ferdigheter og erfaring over det de faktisk er verdt, og hvis du gir en lønnsklasse vil de aller fleste sikre etter den øvre delen.

Her en noen ting å huske på når du går inn i en forhandling:

 • Det er ikke om hvem som åpner forhandlingene, det er om den konklusjonen du kommer fram til. Ikke mist interessen om kandidaten kommer inn på spørsmålet om lønn. For mange er det slik om lønnen ikke er riktig, er det liten sjanse for at de vil ta jobben uansett.
 • Din kandidat har måttet gjøre sine egne undersøkelser ved å se på andre stillingsannonser og ved å bruke lønnskalkulatorer. Vær sikker på at du er forberedt på deres spørsmål og kan fortelle dem hvorfor din stilling er verdsatt slik den er.
 • Gjør alt du kan for å få vite den siste lønnen og fordelene din kandidat har mottatt. De vil generelt håpe på rundt 10 % over det, såfremt de ikke gjør en drastisk karriereendring.
 • Forhandlinger er ikke om å vinne. Hvis en av partene føler at de har kapitulert og ikke forhandlet, vil begge partene tape på lang sikt. Hvis din kandidat får mindre enn vedkommende mener han eller hun fortjener vil de umiddelbart bli misfornøyd, og du vil måtte se etter en ny kandidat (med alle de medfølgende kostnadene) etter noen få måneder.
 • Ikke avtal noe du ikke kan overholde. Hvis du avtaler med en kandidat at de skal få et visst beløp og deretter får avslag fra økonomiavdelingen, vil det sette deg i en svært vanskelig situasjon.
 • Bruk ytelsesavhengige økninger når det er mulig Hvis dere ikke er i stand til å bli enige om en startlønn, kan det være at du vil være i stand til å få til en avtale ved å avtale en garantert økning etter at de har gjennomført og bestått prøveperioden.

Forhandlingsverktøy
Det er ikke bare et spørsmål om hvor mye penger du kan tilby en kandidat, du har også mange andre fordeler du kan tilby kandidater som til og med kan være mer verdifulle for dem enn litt mer penger i lommeboka hver måned.

 • Bonus – Generelt basert på å nå månedlige eller kvartalsvise mål. En utmerket måte å sikre at innsats er det samme som belønning.
 • Profittdeling eller aksjeopsjoner – Lønn til ansatte basert på suksessen til bedriften som en helhet.
 • Ytterligere betalte feriedager - Særlig attraktivt for ansatte som er nyutdannende eller de med nyetablerte familier.
 • Støtte til utdanning og etterutdanning – Det å hjelpe medarbeidere til å fortsette deres utdanning viser at du er villig til å investere i deres fremtid.
 • Livsforsikring - Det å sikre at dine medarbeideres familie blir godt tatt hånd om hvis det verste skulle skje, gir de ro i sjelen.
 • Pensjon - Det å legge til ditt eget bidrag til en ansatts månedelige innbetalinger er en fordel mange kandidater vil ta alvorlig.
 • Firmabil - Tilbys vanligvis til de medarbeiderne som tilbringer en stor andel av arbeidstiden på farten, eller de med lang arbeidsvei.
 • Subsidiert reise eller lån til årskort – Alle typer hjelp du kan tilby vedrørende reise blir generelt sett godt mottatt.
 • Fleksibel arbeidstid – Det å la arbeidere oppnå en bedre balanse mellom arbeid og fritid er en stadig viktigere faktor.
 • Barnepass – Enten ved å lage en egen tjeneste innomhus, eller ved å inngå avtale med en nærliggende barnehage.
 • Medlemskap på treningsstudio - Uansett om det er subsidiert eller gratis er det en flott måte for arbeidsgiveren å tilby en håndfast fordel.
 • Subsidiert mat og drikke - kostnaden for snacks, kaffe, vann og lunsj kan i løpet av året ta en forskrekkende stor andel av lønnen.
 • Uformell bekledning - Det er ikke vanligvis sett på som en fordel, men tenk på hvor mye penger du kan spare en medarbeider for hvis de kan bruke de samme klærne på arbeidsplassen som på fritiden.

Du står fritt til å teoretisk forhandle med mer enn en kandidat samtidig, men gå kun inn i nærmere diskusjoner med den kandidaten du håper å kunne tilby stillingen til.